Gratis
                                 Postkaartje
                                Versturen







Het Paasfeest Diner

Heeft u nog geen idee voor het paasdiner ?
dan hebben wij voor u hier een recept met de benodigdheden !!

Voorgerechten (hapjes):

  • Gevulde tomaten

  • Roerbakken kip op slabladren

  • Gegratineerde eieren met Mornaysaus

Begin pagina

Hoofdgerechten:

  • Coq au vin

  • Varkensmedaillons met abrikozen

  • Vispakketjes

Begin pagina

Nagerechten:

  • Napolitaanse poffertjes

  • Ijs met sinaasappel

  • Tarte tatin

Begin pagina

Voorgerechten

Gevulde tomaten


Voor 4 personen
4 middelgrote tomaten
1 ui
15g wit brood
½ kopje melk
1 ei
100g geraspte kaas
boter
olie
peterselie, nootmuskaat
zout, peper

Begin pagina

Snijd het bovenste gedeelte van de tomaten weg.
Maak ze leeg, bestrooi met zout en leg ze opzij.
Laat de gehakte ui in een beetje boter fruiten in de braadpan.
Neem het van het vuur en doe er wittebrood bij, dat u in melk hebt gedrenkt en hebt laten uitlekken.
Voeg er ook een ei, 50g kaas, een lepel gehakte peterselie, zout, peper en nootmuskaat aan toe.
Goed mengen en de tomaten vullen met dit mengsel.
Overgiet met een scheutje olie.
Bestrooi met geraspte kaas en enkele minuten in de oven zetten. Gratineer.


Begin pagina


Roergebakken kip op slabladeren



Voor 6 personen
600g fijngehakte kippeborst
15g gedroogde Chinese paddestoelen
1 el maïzena
2 el droge sherry
¼ tl zout
1 tl rode peperkorrels
2 kroppen ijsbergsla
1 el fijngehakte verse gember
2 fijngehakte teentjes knoflook
2 fijngehakte voorjaarsuitjes
90g gehakte waterkastanjes
250g gehakte bamboescheuten
60g fijngesneden gekookte ham3 el natriumarme sojasaus
2 el donkere sesamolie
2 el saffloerolie

Begin pagina


Week de champignons 10 min in een kom met heet water.
Roer om ze van zand te ontdoen en laat ze nog 20 min weken.
Giet ze af.
Snijd de steeltjes eraf.
Snij de hoedjes in plakjes en zet die apart.
Meng de Maïzena en de sherry in een kom en doe er het zout en de kip bij.
Meng het geheel goed en laat tenminste 15 min marineren.
Doe de peperkorrels intussen in een kleine pan met zware bodem en rooster ze 3 à 4 min op een matig vuur, waarbij u de pan regelmatig omschudt.
Neem de peperkorrels uit de pan en plet ze met de platte kant van een mes.
Hou ze apart.
Haal de slabladeren voorzichtig van elkaar.
Werk met een scherp mes of met een schaar de randen bij, zodat er 12 even grote 'bakjes' ontstaan.
Verwarm een wok of een grote, zware koekepan op hoog vuur.
Doe er 2 el saffloerolie in een wals de pan tot de hele bodem bedekt is.
Doe de kip erin en bak het vlees 2 à 3 min al roerend tot het niet meer roze is.
Haal het vlees uit de pan. Verwarm de overgebleven el saffloerolie op hoog vuur.
Voeg de gember, knoflook, voorjaarsuitjes, waterkastanjes en bamboescheuten toe.
Bak 2 min onder voortdurend roeren.
Voeg de ham, paddestoelen en peperkorrels toe en schep nog 1 min om.
Doe de kip erbij en blijf omscheppen tot het vlees doorgewarmd is.
Haal de pan van het vuur en roer er de sojasaus en de sesamolie door.
Leg de slabakjes op een bord, schep het mengsel erin en dien op.

Begin pagina


Gegratineerde eieren in Mornaysaus



Voor 4 personen
8 hardgekookte eieren
6 el verse room
2 el azijn
¼l Mornaysaus
50g geraspte kaas
2 el boter
8 el fijngehakte kruiden
(peterselie, kervel, dragon, bieslook)
peper, zout


Halveer de eieren in de lengte.
Neem er de eierdooiers uit en meng ze met room, azijn, zout en peper, tot het een mooie gladde massa bekomt, waarmee u de eiwitten vult.
Leg ze in een beboterde ovenvaste schotel, bestrooi met de kruiden en giet de Mornaysaus over.
Bestrooi met geraspte kaas en vlokjes boter.
Laat gratineren in de oven, waarbij u de ovendeur open laat.
dien zeer warm op.

Begin pagina

Hoofdgerechten


Coq au vin



Voor 4 personen
1 kip van 2kg
50g boter
5 plakken rookspek in repen
1 gehakte ui
3 tenen knoflook uit de knijper
1 bouquet garni
175ml goede cognac
20 hele zilveruitjes
1 tl zout en 1 snufje peper
2 el bloem
1 el tomatenpuree
1 fles goede rode Bourgogne
200ml water
Garnering:
2 sneetjes wit brood zonder korst
50g boter
1 el gehakte verse kervel


Snij de kip in 10 stukken.
Laat de boter smelten in een zware steelpan op matig vuur.
Doe er wanneer de boter heet is de stukken kip in en bak die random goudbruin.
Schep de stukken kip met een schuimspaan over op een schaal en zet die weg.
Doe het spek in de pan achtergebleven vet en bak het 3 tot 4 minuten onder regelmatig omscheppen.
Roer er de gehakte ui en knoflook door, laat de ui 1 minuut zweten en doe dan het bouquet garni bij.
Giet er de cognac over en schraap alle aanbaksels los.
Steek de cognac aan
Doe wanneer de vlammen doven de stukken kip terug in de pan en voeg ook de uitjes, het zout en de peper toe.
Strooi de bloem over de kip, schep alles goed om en voeg dan de tomatenpuree, wijn en het water toe.
Breng het geheel onder voortdurend roeren aan de kook.
Draai het vuur lager, leg het deksel op de pan en laat de inhoud onder af en toe roeren 40 tot 45 minuten sudderen.
Maak intussen het garnituur klaar.
Snij elke snee brood schuin in 2 driehoeken.
Snij elke driehoek met een scherp mes tot een hartvorm, waarbij de scherpe punt van de driehoek de punt van het hart vormt.
Laat de boter smelten in een koekepan op matig vuur.
Doe er de harten brood in en bak ze weerszijden goudgeel.
Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Doe de gehakte kervel in een ondiepe kom.
Doe de stukken kip wanneer ze gaar zijn met de ui over op een grote voorverwarmde dienschaal.
Giet er de saus over.
Houd elke hart-crouton bij de punt vast en doop ze in de saus en dan in de gehakte kervel.
Zet de harten recht overeind tussen de stukken kip en dien onmiddellijk op.
Geef naar believen gekookte nieuwe aardappels, rijst of pasta bij deze schotel.

Begin pagina


Varkensmedaillons met abrikozen



Voor 4 personen
circa 400g varkenshaas
1 blik abrikozen op sap (ca. 400g)
2 el olie
25g boter
zout en versgemalen peper<
2 el citroensap
2 el sojasaus of ketjap
1 dl kookroom


Snijd de varkenshaas in 8 gelijke porties en sla ze met de muis van de hand iets platter.
Laat de abrikozen uitlekken en vang het sap op.
Verhit de olie in de koekenpan en voeg de boter toe.
Bak de stukjes varkenshaas, als het schuim is weggetrokken, aan beide kanten in circa 3 min bruin en bestrooi ze met wat zout en peper.
Blus het braadvocht af met circa 1 dl van het abrikozenvocht en roer er het citroensap, de sojasaus en de kookroom door.
Laat het vlees nog circa 5 min in de saus stoven.
Schep op een schaal, garneer met de uitgelekte abrikozen en bestrooi met de fijngeknipte bieslook.
Lekker met bijvoorbeeld aardappelpuree en groenten naar keuze.

Begin pagina


Vispakketjes



Voor 2 personen
4 stukjes gefileerde zalm van 75g
2 stelen prei
1 citroen
zout, peper
2 sjalotjes of 1 ui
1 el plantaardige olie
sap van 1 sinaasappel
2 dl gezeefde tomaten uit een pakje
1 el ketjap
mespunt cayennepeper
suiker naar smaak

Controleer de zalm op graten en snijd de stukjes gelijkmatig bij.
Verwijder het donkergroene harde deel van de prei en maak de buitenste bladeren los.
Laat ze heel en blancheer ze eventueel met een paar tegelijk een paar minuten in ruim kokend water tot ze zacht zijn.
Leg ze naast elkaar op een schone theedoek om ze uit te laten lekken.
Snijd 4 dunne plakjes van de citroen en pers de rest uit.
Bedruppel de stukjes vis met citroensap en bestrooi ze met wat zout en peper.
Verpak ze in de preibladeren en zet ze desgewenst vast met een houten prikker.
Zet ze tegen elkaar in een laag beboterde ovenschaal en zet die tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Fruit de ui voor de saus glazig in de olie.
Blus af met het sinaasappelsap en roer er de gezeefde tomaten door.
Voeg de ketjap, de cayennepeper en desgewenst de suiker toe.
Laat de saus op hoog vuur inkoken tot de gewenste dikte.
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Giet een laagje van circa 1 cm kokend water bij de vis, dek af met aluminiumfolie en zet circa 20 min in de voorverwarmde oven, tot de vis gaar is.
Garneer met plakjes citroen en geef er de saus bij.

Begin pagina

Nagerechten

Napolitaanse poffertjes



½ pak poffertjesmix
3,5 dl koud water
1 ei
2 el slaolie
100g mortadella
2 el fijngehakte basilicum

Roer de poffertjesmix en het water tot een glad beslag en voeg er het ei en de slaolie aan toe.
Snijd voor de vulling de mortadella ragfijn en meng deze door de basilicum.
Bak de mortadella kort in een beetje olie.
Verwarm de poffertjespan.
Leg in de holletjes van de pan ½el vulling en dek deze af met een laagje beslag.
Bak de poffertjes eerst aan de onderkant bruin en keer ze daarna met een vork of een prikker.

Begin pagina


Ijsrijst met sinaasappel



Voor 6 personen
2,5 dl melk
50g rijst
75g suiker
1 sinaasappel
½ citroen
50g suiker
1 tl zetmeel
1 ei
1 glas witte Curaçao

Was de rijst en strooi hem in de kokende, met een sinaasappelschil gearomatiseerde melk.
Zet de kookpan zodra de melk opnieuw kookt in een heet waterbad en dek af met een deksel.
Laat koken tot de melk volledig opgeslorpt is door de rijst.
Voeg er de suiker bij en laat afkoelen.
Voeg er het sap van de citroen en de sinaasappel bij en de stijf geklopte verse room.
Zet de pan in de koelkast en roer af en toe.
Bereid intussen een sinaasappelsaus: meng in een kookpan het sap van een sinaasappel en een halve citroen, de schil van een sinaasappel, de suiker, het zetmeel en de eierdooier.
Kook op een zacht vuur tot de massa indikt.
Voeg er dan de stijfgeklopte eiwitten bij en roer wel.
Zet in de koelkast, daarna in de diepvriezer.
Neem de rijst uit de vorm, leg hem op een grote dienschotel en dien op, overdekt met de sinaasappelcrème.

Begin pagina


Tarte tatin



1 pak appeltaartmix
150g boter
1 ei
750g stevige appels
1 el calvados of cognac
150g suiker
75g boter
2 dl crème fraîche
25g geschaafde amandelen
lage taartvorm Ø24 cm

Roer de boter zacht en voeg de appeltaartmix en het losgeklopt ei toe.
Kneed van het geheel een samenhangend deeg.
Vet de bakvorm dik in.
Verwarm de oven voor op hete lucht 170ºC, conventioneel op 190ºC.
Schil de appels, boor de klokhuizen eruit en snijd het vruchtvlees in 4 parten.
Bestrooi de bodem van de bakvorm met de helft van de suiker.
Leg de appelparten met de bolle kanten naar beneden op de suiker.
Besprenkel de appel met calvados of cognac en strooi de rest van de suiker erover.
Verdeel de boter in vlokjes over de appelparten.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van circa Ø30 cm.
Bedek de appels met de deeglap en stop het deeg goed tussen de appels en de rand van de vorm.
Bak de taart 15 min in het midden van de oven.
Zet de oven daarna nog 15 min op de hoogste stand, zodat de suiker kan karameliseren.
Steek de taart daarna van de zijkant los. Laat het gebak iets afkoelen.
Leg een schaal omgekeerd op de vorm en keer beiden.
Serveer de taart met licht geklopte crème fraîche.
Strooi de geschaafde amandelen erover.

Begin pagina